søndag den 26. maj 2013

10 myter om vægttab

Er fedt forbudt, hvis du gerne vil tabe dig? Skal du træne mindst 30 minutter hver dag? Og kan du spise så meget chokolade, du har lyst til - bare kakaoprocenten er høj?

 
Jeg faldt over denne artikel på TV2.dk. Hurra, tænkte jeg! Det er netop sådan jeg har det! Men skynd dig og læs nedenfor eller følg dette link .
 

Artikel

RIKKE AMBROSIUS er cand.scient. i human ernæring. Hun har speciale i sundhed og overvægt og er bl.a. tilknyttet At Work Skolen.
 
 
1. Frugt er sundt - meget frugt er meget sundt
DELVIST SANDT: Frugt er sundt og indeholder bl.a. mange gode vitaminer. Men meget frugt kan vælte kalorieregnskabet. Frugt kan indeholde store mængder fruktose (frugtsukker), og det påvirker dit blodsukker kraftigt.
Derfor skal du ikke nøjes med at spise fx en stor skål vindruer eller en ren frugtsmoothie til mellemmåltid. Det vil sætte blodsukkeret i svingninger. Suppler druerne med noget groft som et par skiver fiberholdigt knækbrød. Den officielle anbefaling for frugt og grønt er 6 styk om dagen ligeligt fordelt med tre af hver.
 
 
2. Undgå fedt, hvis du vil tabe dig og holde den slanke linje
FALSK: Kroppen har brug for fedt, bl.a. for at optage fedtopløselige vitaminer som A-, D-, E- og K-vitamin. Derfor skal du ikke helt undgå fedt, men de fleste kan godt skære ned.
Det daglige energiindtag fra fedt skal ligge på minimum 20 procent og maksimum 30 procent. Danskerne spiser i gennemsnit omkring 33 procent fedt, så her er der noget at hente for de fleste, hvis du gerne vil tabe dig.
Sørg for at vælge det gode fedt, hvis du gerne vil forebygge bl.a. hjerte-karsygdomme. Det sunde fedt kommer fra planteriget og fra fede fisk. Fedt fra dyreriget og kokos er derimod ikke godt. Så skær ned på spegepølsen, rullepølsen og fede oste, og spis nødder, avokado og laks i stedet for. "Moderate mængder" er det nøglen til både det sunde og det slanke liv.
 
3. Du bliver afhængig af sukker, hvis du spiser for meget af det
FALSK: Nej! Mange af os spiser uden tvivl for meget sukker, men der er ingen videnskabelig dokumentation for, at du bliver fysisk afhængig af sukker.
Mentalt kan det måske føles sådan, men hvis du sørger for at holde dit blodsukker stabilt fx ved at spise tre hovedmåltider og to-tre mellemmåltider om dagen, vil du mindske din trang til at svælge i søde snacks i tide og utide.
 
4. Vil du tabe dig? Gå efter protein og drop kulhydraterne

DELVIST FALSK: Proteiner mætter lidt bedre end kulhydrater, men helt at droppe dem er ikke en god ide. Særligt de fiberholdige kulhydrater er gavnlige, når du vil holde styr på vægten, da de fylder mavenop og holder på mætheden.
I stedet for helt at kvitte kulhydraterne skal du skrue ned for mængden, når du spiser. Helt generelt. Skær ned på fedtet og skru op for proteinerne og de fiberrige kulhydrater. Det giver dig mest velvære og sundhed inden for dit kaloriebudget.
 
 
 
 
 



5. Chokolade er godt, så længe det er over 70 procent
FALSK: Desværre nej. Chokolade er meget fedt- og energiholdigt, også selv om kakaoprocenten er høj. Mørk chokolade er mindre sukkerholdigt og har cirka 60 kcal færre pr. 100 gram end de lyse varianter, så lidt forskel er der, men om man guffer 540 eller 600 kcal pr. plade, er sjældent afgørende, hvis hensigten er at spare på energiindtaget.
Men oplever du, at du spiser mindre mængder af den fristende chokolade, når den er mørk og meget kakaoholdig, end når den er lys, er den mørke chokolade selvfølgelig et godt alternativ.

6. Det, du spiser om aftenen, ryger direkte på sidebenene
FALSK: Det er en myte, at "Det, man spiser efter 18 sætter sig om natten". Om din aftensnack sætter sig eller ej, afhænger udelukkende af din energibalance. For at tabe dig skal du være i energiunderskud: Du skal spise mindre eller motionere mere - dit kalorieregnskab skal være negativt.
Hvis du har et dagligt energibehov på 2.000 kcal, men kun har spist 1.800, så kan du altså sagtens snuppe en ostemad til aftenkaffen uden at tage på. Men har du spist alle dine 2.000 kalorier, vil du tage på, hvis du spiser den samme ostemad. Gider du ikke det, kan du lade håndmaden stå eller ryste sofaen af dig og skynde dig at bruge de ekstra kalorier, inden du går i seng. Hvornår på dagen, du spiser, er sidebenene helt ligeglade med. Resultatet er det samme.

7. Det er ikke sundt at træne hver dag
SANDT: De fleste kan godt træne både meget og tit, men det kræver, at man gør det klogt. Hvis du ikke restituerer nok, nedbryder og stresser du din krop, og så får du ingen resultater af din træning. Det er nemlig, mens du hviler, at din krop opbygger muskler og bliver stærkere - ikke mens du træner!
Sørg derfor for at variere din træning: Skift mellem hårde og lette træningsdage. Træn ikke de samme muskelgrupper to dage i træk. Lad dem altid restituere i mindst 24 timer - mere, når du har trænet hårdt eller længe. Og hold for det meste en-to træningsfri dage om ugen, hvor kroppen for alvor får tid til at sunde sig og blive stærkere og klar til de næste udfordringer, du giver den

8. Du skal træne mere end 30 minutter, for at det kan betale sig
FALSK: Det er ikke længden på din workout, der skaber resultaterne. Når du træner korte og intense pas med fuld skrue og høj puls, forbrænder du flere kalorier pr. minut, end når du træner mere moderat. Du får også en større effekt på din muskelmasse, når du træner hårdt - og jo mere muskelmasse du får, desto højere bliver dit stofskifte og din efterforbrænding.
Faktum er også, at du forbrænder kalorier allerede fra første minut, du træner. Så al træning er givet godt ud og er godt for alle, tykke og tynde, høje og lave. De gavnlige effekter for fx kredsløbet, diabetesrisikoen og humøret, som regelmæssig træning har med i bagagen, gælder for alle størrelser og former. Så op fra sofaen, om du er stor eller lille.

9. Motion skal være hårdt for at virke
DELVIST SANDT: Al motion forbrænder kalorier og tæller i kalorieregnskabet. Hvad det angår, er al motion god. Men når det gælder mere langsigtede træningsresultater, er der forskel på den moderate og den hårdere træning.
Hvis du ikke udfordrer dig selv, vil du med tiden ramme et plateau, hvor der ikke sker en udvikling mere. Din krop vænner sig til din træning, og resultaterne går i stå. Vil du fortsat flytte dig fysisk og mentalt, skal du ud af komfortzonen og virkelig give den gas. Sørg for at udfordre dig selv derude, hvor det gør ondt - på den gode måde - mindst et par gange om ugen.

10. Jo mere du sveder, når du træner, desto bedre er din form
FALSK: Det er fuldstændig individuelt, hvor meget vi sveder, og hvad vi er disponeret for på den front. Nogle sveder meget lidt og er i god form - andre, der er det samme, siler sveden af. Det samme gælder folk, der er i dårlig form.
Vi er disponeret vidt forskelligt på svedfronten fra naturens side. Der kan være en tendens til, at kroppen bliver bedre til at regulere sin temperatur (og svede), jo bedre form den er i. Men ellers er der ingen sammenhæng mellem svedpytten under spinningcyklen, og hvor god en form vi er i.

2 kommentarer:

  1. Godt indlæg :-) OG mig der ellers altid drikker to glas æblejuice om dagen.. uppsss


    www.cathrineurhammer.dk

    SvarSlet
  2. Glæder mig du kunne bruge det! :)
    Haha, altså måske hellere to glas æblejuice om dagen end sodavand. ;) Og efter et lille kig på din blog, så tvivler jeg på du tager skade ;D

    SvarSlet